Wat is een koudgeperste brok?

Een koudgeperste brok is een brok die op lagere temperatuur is bereid. Er wordt meestal gebruik gemaakt van koude olieën (verwarmde olie wordt door de hond niet verteerd) en de brok ondergaat minder verwerking. De samenstelling is meestal beter dan een gewone brok en dus is een koudgeperste brok gezonder.

Je kan testen of een brok koudgeperst is door deze in een glas water te doen: de brok zal uiteenvallen. De brok zal dus ook in de maag van de hond uiteenvallen en hierdoor gemakkelijker verteren.

Waarom zijn ze beter?

De koudgeperste brokken bevatten meer vlees (meestal ook van een betere kwaliteit). Goedkope brokken bevatten vaak maar 4% vlees, voor de rest bevatten ze vooral granen. Granen leveren meer afvalstoffen op en veel honden zijn bovendien allergisch aan granen. In de gewone brokken zitten meestal veel koolhydraten, hoewel een hond niet gemaakt is om dit goed te verwerken. Er zit vaak tot wel 50% koolhydraten in!

In de gewone brokken vind je veel vaker toegevoegde stoffen zoals gluten, chemische antioxidanten, kleur- en smaakstoffen. Al deze zaken zijn slecht voor je hond: ze kunnen verantwoordelijk zijn voor een slechte stoelgang, medische problemen, dof haar en zelfs voor talrijke gedragsproblemen. De koudgeperste brokken bevatten natuurlijke producten zoals vitamine C en E.