Natuurvoeding

carnis-logo

Waarom natuurvoeding?

In natuurvoeding zijn geen chemische geur-, kleur- of smaakstoffen aanwezig. Ook worden er geen bewaarmiddelen gebruikt. Zo houd je de lever, de nieren en de darmflora van je viervoeter gezond.

Doordat dit niet aanwezig is in de voeding worden er veel soorten allergieën voorkomen bij honden. In natuurvoeding zitten ook alleen maar natuurlijke vitamines en geen toegevoegde vitamines. De natuurlijke vitamines worden veel beter door het lichaam opgenomen.

De voordelen zijn geen droge, jeukende of schilferige vacht meer,  maar wel een glanzende vacht!

Door de goede natuurlijke bacteriën en enzymen krijgt je hond een véél betere en sterkere darmflora. Door de unieke samenstelling van de voeding krijgt uw hond de nodige voedingsstoffen binnen om zijn stofwisseling en spijsverteringsstelsel optimaal te laten werken.

Honden die veel last hebben van diarree en over gaan op natuurvoeding zijn hier in bijna alle gevallen eindelijk van verlost.

Je hond gaat ook minder ontlasting produceren. Doordat alleen de nodige voedingstoffen aanwezig zijn gaat je hond het maximum er uithalen en dus minder afval produceren.

Nog een voordeel van natuurvoeding is dat deze op de bodem van de maag blijft liggen, in tegenstelling tot andere voeding, die gaat opzwellen en bovenaan de maag drijven. Daardoor wordt de kans op een maagkanteling veel kleiner. Het voer blijft maar een korte tijd in de maag.

Gemiddeld moet er van natuurvoeding ook minder hoeveelheid gegeven worden in vergelijking met andere hondenvoeders.

In het algemeen zorgt natuurvoeding voor minder gezondheidsproblemen. Je hond haalt er al zijn nodige energie uit. Een hond die futloos is, gaat levendiger worden. Terwijl een overactieve hond net rustiger gaat worden.

Je schat wordt gemiddeld vier jaar ouder.

Bij overschakeling naar natuurvoeding moet je er wel op letten dat je deze niet mengt met andere droogvoeding. Er moet 24u tussen de 2 voedingen zitten zodat deze niet kunnen mengen in de maag van de hond. In sommige gevallen kan er de eerste week diarree voorkomen doordat de chemische stoffen worden afgevoerd, maar dit is uitzonderlijk.

 12 Vragen die je jezelf eens moet stellen over de voeding van je hond

 1. Heeft uw hond aanhoudend spijsverteringsproblemen of vaak last van allergieën voor vlooien, gras, enz.? Allergische reacties kunnen immers optreden doordat het afweersysteem van het lichaam voortdurend actief is om allergene stoffen in het voer te bestrijden. Elke extra aanval op het lichaam betekent er net een te veel. Verminder de voedselallergenen en het lichaam kan de rest aan.

 2. Laat uw hond vaak winden? Winden kunnen veroorzaakt worden doordat het voedsel niet goed wordt verteerd in de dunne darm. Te veel soja in het voedsel kan hetzelfde effect hebben.

 3. Zijn de uitwerpselen onregelmatig van kwaliteit: soms te zacht, soms te stevig? Ook dit kan een aanwijzing zijn dat het voedsel niet goed wordt verteerd.

 4. Is de hoeveelheid uitwerpselen tamelijk groot en ruiken ze tamelijk vies? Gewoonlijk is dit een direct gevolg van onverteerd gistend voer.

 5. Slokt uw hond gulzig al zijn voedsel naar binnen maar neemt zijn gewicht desondanks niet toe? Als uw hond niet de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt, blijft hij gulzig en slokt zijn voer naar binnen zonder enig waarneembaar gunstig gevolg.

 6. Is het niveau van zijn activiteiten onaanvaardbaar, te hoog of te laag? Bij een te groot of een te gering niveau van activiteiten is er iets mis. De vraag is of het voedsel goed is uitgebalanceerd, dat wil zeggen evenwichtig van samenstelling is. Dat is niet alleen belangrijk voor de gezondheid, maar is dus ook van belang voor het activiteitenniveau.

 7. Drinkt uw hond enorm veel? Dit kan eventueel duiden op een ernstig spijsverteringsprobleem.

 8. Zien zijn vacht en huid er gezond uit of heeft hij voortdurend last van haaruitval? De mogelijkheid bestaat dat de eiwitten worden gebruikt voor de energievoorziening, wat ten koste gaat van gezondheid en vitaliteit. Tekorten aan vitamines of mineralen kunnen hetzelfde effect hebben.

 9. Krabt uw hond zich op een dwangmatige manier achter zijn oren, op zijn borst of buik; bijt hij in zijn staartaanzet; knabbel of likt hij zijn poten en voeten; wrijft hij zijn ogen of neus langs zijn voorvoeten of over de vloer? Dit kan wijzen op een allergische reactie op het voer of op ingrediënten in het voer. Als het afweersysteem van het lichaam is geactiveerd, geeft dat signalen af naar cellen die op hun beurt de afscheiding van histamine stimuleren. Bij de hond liggen dat soort cellen vooral in voeten en poten, rond de oren, ogen en neus, aan de staartbasis en op de borst en de buik. Fanatiek likken en krabben van deze gebieden, vooral kort na het eten, kan de huid beschadigen en vatbaar maken voor infecties.

 10. Eet hij steeds gras, knabbelt hij aan twijgen of graaft hij wortels uit? Dit is soms een aanwijzing dat het voedsel niet goed wordt verteerd. Door het eten van gras gaat een hond gemakkelijker braken. Een andere verklaring is dat het voedsel te arm is aan bepaalde mineralen. In grassen en planten zitten veel mineralen en de hond eet er instinctief van. Het knagen op twijgjes en zoeken naar wortels kan wijzen op een instinctieve behoefte aan meer vezels.

 11. Knaagt hij op papieren zakdoekjes, toiletrollen en dergelijke of, als hij op een andere manier vernielzuchtig is, is het voorwerp dat hij stukknaagt dan altijd vezelachtig van structuur? Ook dit kan erop wijzen dat de hond een grotere behoefte heeft aan vezelrijke voedingsstoffen voor een betere spijsvertering. Een papieren zakdoekje bvb. bestaat uit de fijnste vorm van houtvezels.

 12. Eet uw hond zijn eigen uitwerpselen? Ook dit kan een aanwijzing zijn dat het voedsel niet juist is verteerd. Als de voedingsstoffen niet zijn opgenomen, dan zitten ze nog in de uitwerpselen en zijn ze wat de hond betreft nog perfect eetbaar.

 

Wat is een koudgeperste brok?

Een koudgeperste brok is een brok die op lagere temperatuur is bereid. Er wordt meestal gebruik gemaakt van koude olieën (verwarmde olie wordt door de hond niet verteerd) en de brok ondergaat minder verwerking. De samenstelling is meestal beter dan een gewone brok en dus is een koudgeperste brok gezonder.

Je kan testen of een brok koudgeperst is door deze in een glas water te doen: de brok zal uiteenvallen. De brok zal dus ook in de maag van de hond uiteenvallen en hierdoor gemakkelijker verteren.

 

Waarom zijn ze beter?

De koudgeperste brokken bevatten meer vlees (meestal ook van een betere kwaliteit). Goedkope brokken bevatten vaak maar 4% vlees, voor de rest bevatten ze vooral granen. Granen leveren meer afvalstoffen op en veel honden zijn bovendien allergisch aan granen. In de gewone brokken zitten meestal veel koolhydraten, hoewel een hond niet gemaakt is om dit goed te verwerken. Er zit vaak tot wel 50% koolhydraten in!

In de gewone brokken vind je veel vaker toegevoegde stoffen zoals gluten, chemische antioxidanten, kleur- en smaakstoffen. Al deze zaken zijn slecht voor je hond: ze kunnen verantwoordelijk zijn voor een slechte stoelgang, medische problemen, dof haar en zelfs voor talrijke gedragsproblemen. De koudgeperste brokken bevatten natuurlijke producten zoals vitamine C en E.


Webshop gemaakt met EasyWebshop